Kategoriat
Uncategorized

Mitä enemmän annat, sitä enemmän saat

Olen saanut ilon ja kunnian toimia vuonna 2019 Vaasan Nuorkauppakamarin puheenjohtajana, tai kuten meillä sisäisesti sanotaan, presidenttinä, ja näin olla osa kamarimme pitkää perinnettä. Vaasan Nuorkauppakamari on perustettu vuonna 1960 ja se on yksi Suomen vanhimmista kamareista. Omasta kamariurasta ei vielä pitkiä perinteitä löydy, sillä löysin mukaan toimintaan vasta syksyllä 2016. Olin tuolloin vuotta aikaisemmin muuttanut Vaasaan ja kaipasin ympärilleni aktiivisia ihmisiä, uusia ystäviä ja täytettä vapaa-aikaan, päivätyön vastapainoksi. Kun hieman väkipakolla silloisen tuttavani, nykyisen ystäväni, käskystä ilmestyin Vaasan Nuorkauppakamarin koejäsentapahtumaan, olin hyvin skeptinen. Jostain kumman syystä kuitenkin uteliaisuuteni heräsi, sillä en voinut uskoa todeksi, että joukko suomalaisia nuoria kilvan kehuivat toimintaa ja hokivat ”mitä enemmän annat, sitä enemmän saat”. Ensiajatukseni taisi olla, että toiminta on vähintäänkin aivopesua, sen verran vakuuttavasti tuo yhteiskuoro tilaisuudessa toimi. 2017 keväällä uskaltauduin, jälleen kerran hieman väkipakolla, ensimmäiseen Vaasan ulkopuoliseen kokoukseen mukaan, kansalliseen vuosikokoukseen Lahteen. Viikonloppu riensi hyvässä seurassa, loistavissa koulutuksissa, monta uutta tuttavuutta rikkaampana, ja aloin pikkuhiljaa oivaltaa mistä tässä kaikessa on kyse. 2018 huomasinkin olevani mukana Vaasan kamarin hallituksessa ja mitä enemmän vuosi eteni, huomasin toimivani enemmän ja enemmän silloisen puheenjohtajan oikeana kätenä kasvattaen kamarin jäsenmäärää, tuoden yhdessä Vaasaan uuden kilpailun, ja vetäen Päivä Johtajana -projektia ja visioiden kamarin tulevaisuutta. Syyskuussa 2018 vielä dramaattisesti kieltäydyin puheenjohtaja pestistä käyttäen napakkaa ”ei ikinä” ilmaisua, mutta onneksi naisella on aina lupa muuttaa mielensä. Ja tässä sitä nyt ollaan, yli 20-päisen aktiivisen ja innokkaan joukon veturina.

Mitä se Nuorkauppakamari toiminta oikein on? Se on yleisin kysymys johon olen törmännyt oman kamariurani aikana. Nuorkauppakamari on kansainvälinen kehittymis- ja johtamiskouluttautumisjärjestö sekä valtava kontaktiverkosto alle 40-vuotiaille. Olemme mukana kehittämissä ympäröivää yhteiskuntaa ja johtajuutta paremman tulevaisuuden turvaamiseksi. Suomen Nuorkauppakamaritoiminta on hyvin aktiivista, meitä on n. 2500 jäsentä ja globaalisti yli 200000 jäsentä 115:sta maasta.

Vaasan tasolla kamaritoiminta on koko ajan kehittyvää, aktiivista ja jäsentensä näköistä. Tänä vuonna uudistamme toimintaamme paljon. Koko vuoden mittainen strategiatyö kulkee läsnä arjessa ja se on iso puristus kamarissamme. Strategiatyön lisäksi jatkamme tuttujen projektien vetämistä, kuten Päivä Johtajana ja Joulupuu, sekä kasvatamme ja jalkautamme viime vuonna Vaasaan rantautunutta Vaasan Vuoden Työnantaja -kilpailua suuremmaksi ja paremmaksi. Lisäksi uudistamme yhteistyökumppanuuksiamme ja mietimme uusia tapoja olla enemmän läsnä ja osa vaasalaista elinkeinoelämää. Kaiken tämän lisäksi järjestämme yhteistyössä Seinäjoen Seudun, sekä Suupohjan Nuorkauppakamareiden kanssa syksyllä Nuorkauppakamarin vaalikokouksen Seinäjoella.
Mitä ne taidot sitten ovat mitä opimme ja miten osaamisemme kasvaa? Nuorkauppakamari tarjoaa valtavan paljon koulutusmahdollisuuksia, kansainvälisiä huipputason seminaareja ja puhujia sekä ennen kaikkea paikallinen projektitekeminen kasvattaa valtavasti. Jo yhden projektin vetäminen tuo osaamista mm. projektien johtamisesta, ihmisten johtamisesta ja motivoimisesta, budjetoinnista ja taloudesta, kokonaisuuksien hallitsemisesta, suunnittelusta, markkinoinnista, jälkiseurannasta ja myynnistä ja bonuksena vielä omien verkostojen kasvattaminen. Jos mietitään asiaa yksilön kannalta, on Nuorkauppakamari -toiminta valtavan hyvä kasvualusta kehittää omaa osaamista. Ja jos asiaa mietitään työnantajan näkökulmasta, niin kuinka hyvä asia työnantajalle on aktiivisesti itseään kehittävä ja osaamistaan jalostava työntekijä? Siitä syystä kannustan kaikkia työnantajia vinkkaamaan kaikille aktiivisille alle 40 -vuotiaille työntekijöilleen Nuorkauppakamarista ja jos työhakemuksesta löytyy harrastuksena Nuorkauppakamaritoiminta, se on iso plussa.

Vaasan kamarin tarina on pitkä, ja niinhän se on, että pitkissä tarinoissa on sekä ylä- että alamäkiä. Tällä hetkellä Vaasan kamarin toiminta on uudessa nousussa ja puheenjohtajana näen valtavan suuren mahdollisuuden Vaasan Nuorkauppakamarille kasvaa ja kehittyä Vaasan seudun aktiivisimmaksi toimijaksi. Kun oma kamariurani päättyy yli-ikäisyyteen 2023, toivon että Vaasan kamarissa on mukana vähintään 60 aktiivista ja innokasta toimijaa ja projektit ovat kaikkien alueella asuvien tuntemia. 60 jäsentä voi tuntua tänään suurelta määrältä, mutta Vaasa kaupunkina luo toiminnallemme erittäin hyvät puitteet: paljon korkeakouluja, valtavan määrän loistavia kansainvälisiä sekä kotimaisia yrityksiä ja aktiivinen elinkeinoelämä. Näistä lähtökohdista on erittäin hyvä ponnistaa ja luoda vielä enemmän Vaasan näköistä Nuorkauppakamaritoimintaa.

Ainoa harmitus mitä keksin kamaritoiminnasta on se, että miksi en hypännyt toimintaan mukaan jo 10 vuotta sitten. Olisin saanut kasvaa ja kehittyä turvallisessa ympäristössä, kasvattaen omaa ammatillista osaamista ja verkostojani paljon pidemmän ajan. Nyt yritän näiden viimeisten yksikkövuosien ajan ottaa kaiken ilon irti toiminnastamme ja antaa niin paljon takaisin kuin vaan suinkin pystyn. Sillä se hokema ”mitä enemmän annat, sitä enemmän saat”, pitää täysin paikkaansa.

Energisin terveisin,


Mari Huuhka
Pres 2019
Vaasan Nuorkauppakamari